Opojna mirisa, gusto, zeleno... ekstra djevičansko maslinovo ulje esencija je zdravlja, festival pikantnih gorkastih okusa, sve najbolje što je bucmasti plod prikupio pod ljetnim suncem, a sivkasto deblo prenijelo iz zemlje. Ulika, kako u narodu još zovu maslinu, hraniteljica je jer uz njezino je ulje teško i najsiromašnijima ostati gladan.
Prvo ulje, vrhunska delicija
Čarobni je to plod koji mjesto nalazi u prehrani, kozmetici, medicini, a priča je otvorila vrata i u turizmu. Maslinovo ulje je kralj među uljima, a najzdravije je od svih vrsta ono ekstra djevičansko koje se dobiva tiještenjem ne previše zrelih plodova samo nekoliko sati poslije berbe. Zdravi se plod drobi i cijedi, a prvo je ulje jedinstvena okusa i prava je šteta koristiti ga za bilo što osim za “ukras” jelu, ono je pravi praznik za nepca. Hrvatska ima otprilike pet milijuna stabala maslina, a najviše ih je zasađeno na zelenom poluotoku – Istri. Zanimljivo je da maslina, baš kao da ima neko posebno osjetilo, raste i rodi samo u pojasu između 30. i 45. sjeverne zemljopisne širine, od Kaira na jugu do Trsta na sjeveru. Manje je poznato da uspijeva i u Čileu, Argentini, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Maslina je na Mediteran stigla prije šest tisuća godina. Iznimno je otporna, gotovo pa besmrtna. Prema grčkim mitovima maslina je nastala kada je: božica Atena nadmećući se s Posejdonom bacila kap vode na klisuru te je iz nje izrasla maslina. U Istri se još mogu pronaći i nekoliko stotina godina stara debla autohtonih sorti koja i danas rode.
Istra, mjera za kvalitetu
Čak se i prva pisana svjedočanstva vezana za poluotok vezuju uz maslinu, i to ona koja potječu iz doba starih Grka i Rimljana. Istarsko ulje već je tada bilo sinonim za najbolje ulje, takve kakvoće s kojom su se sva druga ulja uspoređivala.
Ljekovita svojstva maslinova ulja su odavno poznata. Svakodnevni unos te namirnice sprječava pojavu kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od krvožilnih bolesti, jačanjem imuniteta, prevencijom karcinoma, blagotvornim učinkom na želučanu sluznicu te brojnim protuupalnim svojstvima. Koristeći maslinovo ulje u svakodnevnoj prehrani učinit ćete uslugu organizmu jer je ono borac protiv starenja krvnih žila, štiti želudac i jetru, snažan je antioksidans.